trends nieuwsconsumptie

Just another WordPress.com weblog

Olga-Internet leidt niet tot meer nieuwsconsumptie november 27, 2008

Filed under: Artikelen Olga Hageldoorn — 2008trendscv202a @ 2:56 pm
Email artikel: E-Mail This Post/Page Print artikel: Print This Post/Page Reacties: 2

Bijna een op de drie Amerikanen gebruikt internet om het nieuws te volgen. ‘Oude’ media zoals tv, radio en kranten hebben het moeilijk, maar zijn nog altijd populairder dan internet. Dat blijkt uit uitgebreid onderzoek van het Pew Research Center for the People & the Press naar de nieuwsconsumptie van Amerikanen.

Gemiddeld gaat 31 procent van de Amerikanen ten minste drie dagen per week online voor het nieuws. Dat is 2 procentpunt meer dan twee jaar geleden. De belangstelling voor nieuws op internet steeg met name eind jaren negentig. Sindsdien lijkt de groei af te vlakken.

De opkomst van internet heeft er niet toe geleid dat Amerikanen meer tijd zijn gaan besteden aan het volgen van nieuws. In 1996 besteedden Amerikanen gemiddeld 66 minuten aan het nieuws in kranten en op radio en tv. Tien jaar later is dat 67 minuten (internet meegerekend). Internet wordt vooral gebruikt om snel wat koppen te snellen. Voor achtergronden maken Amerikanen liever gebruik van traditionele media.

Een van de opmerkelijkste uitkomsten van het onderzoek is wellicht dat jongeren (18 – 24 jaar) niet de belangrijkste online nieuwsconsumenten zijn. Omdat internet aanvankelijk vooral populair was onder jongeren, waren zij wel de groep die internet als nieuwsbron als eersten omarmden. Maar inmiddels zijn zij lang en breed voorbijgestreefd door de Amerikanen tussen de 25 en 65. Van de 18- tot 24-jarigen maakt 30 procent gebruik van internet als nieuwsbron, terwijl dat percentage bij de groep van 30 tot 34 jaar (de mensen die internet een decennium geleden als eersten gebruikten) inmiddels op 47 procent ligt. Mensen van boven de 65 maken het minst gebruik van internet.

Moeilijke tijden voor kranten
De geringe belangstelling voor online nieuws onder jongeren past in het beeld dat zij in het algemeen weinig interesse lijken te hebben voor de actualiteiten. Slechts 29 procent van de Amerikanen jonger dan dertig jaar leest een krant. Overigens is dat percentage nu al tien jaar hetzelfde.

De grote veranderingen hebben zich, wederom, voorgedaan bij oudere groepen. Ook voor 25+-ers is het steeds minder vanzelfsprekend om een krant te lezen. Het aantal respondenten dat zegt gisteren een krant te hebben gelezen, schommelt volgens Pew rond de 40 procent. Tien jaar geleden was dat nog 50 procent, en volgens Gallup-onderzoek uit 1965 zelfs 71 procent.

Maar er is hoop, zo blijkt uit het onderzoek van Pew. Sinds 2002 lijkt de daling van het aantal krantenlezers tot stilstand te zijn gebracht – onder meer omdat een deel van de Amerikanen de krant inmiddels online leest. De mensen die krantensites bezoeken, zijn vaak ook de mensen die een papieren dagblad lezen. Het zijn echte nieuws-junks, stelt Michael Dimock van het Pew Research Center for the People & the Press in een interview met Media Life Magazine. Mensen met een gemiddelde nieuwsinteresse gaan eerder naar de nieuwssites van Yahoo of MSNBC.

Vertrouwen in de media daalt
Sinds midden jaren tachtig hebben Amerikanen steeds minder vertrouwen in de media. Met name Republikeinen zijn zeer sceptisch. Alleen Fox News kan hun goedkeuring wegdragen. Democraten moeten daarentegen weinig hebben van Fox News.

Nieuwsconsumptie in de Verenigde Staten lijkt steeds meer langs partijlijnen te verlopen. Republikeinen kijken vaak naar Fox News, terwijl Democraten luisteren naar National Public Radio (NPR). Fox News en NPR zagen hun publiek allebei flink groeien de laatste jaren. Illustratief voor de scheidslijn tussen links en rechts is de vergelijking die Pew maakt tussen de populaire tv-programma’s The O’Reilly Factor (Fox News) en de Daily Show (Comedy Central). Het programma van Bill O’Reilly is vooral populair bij Republikeinen, terwijl Democraten naar de tv-show van Jon Stewart kijken.

De onderzoekers van Pew stelden de deelnemers aan het onderzoek ook drie kennisvragen (welke partij heeft de meerderheid in het Congres?, wie is de minister van Buitenlandse Zaken? en hoe heet de president van Rusland?). Op de eerste vraag wist 64 procent het goede antwoord, op de tweede 43 procent en op de derde vraag gaf 32 procent het juiste antwoord.

Onderzoeksmethode
Voor het onderzoek ondervroeg Pew Research Center for the People & the Press in totaal 3.204 volwassen Amerikanen. Het onderzoek wordt eens in de twee jaar uitgevoerd.

Advertenties
 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s