trends nieuwsconsumptie

Just another WordPress.com weblog

Artikel 3: Jongvolwassene leest dagblad om tijd te doden december 3, 2008

Filed under: Artikelen Safiya Mamadu — 2008trendscv202a @ 1:19 pm

Jongvolwassene leest dagblad om tijd te doden

woensdag 3 december 2008, 10:13

Jongvolwassene leest dagblad om tijd te doden

Het nieuwsmedium krant past niet bij een generatie van jongeren die gewend is aan dynamische nieuwe media.

Dat komt naar voren in een onderzoek dat aan de Universiteit Twente voor het eerst is uitgevoerd naar motieven voor krantleesgedrag bij jongvolwassenen. Masterstudent Psychologie Herman Wolswinkel (afgestudeerd op 28 november 2008) is nagegaan welke variabelen het krantleesgedrag bij jongvolwassenen verklaren en welke verschillen er tussen lezers van betaalde en lezers van gratis kranten bestaan. Leesvariabelen onder 245 Nederlandse jongvolwassenen toetste hij door middel van een vragenlijst.
Betaalde kranten blijken volgens Wolswinkel niet langer in staat jonge nieuwe lezers aan zich te binden. Gratis dagbladen lukt dat wel, maar ook daarvan zijn jongvolwassenen voor hun nieuwsvoorziening niet afhankelijk. Wolswinkels verklaring: de eigenschappen van het nieuwsmedium krant passen niet bij een generatie die gewend is aan dynamische nieuwe media.
Krantleesgedrag blijkt bij deze groep los te staan van de nieuwsbehoefte. Andere media zoals internet, tv en radio blijken veel beter in staat om in die nieuwsbehoefte te voorzien. Hoeveel minuten deze groep besteedt aan het lezen van een gratis krant, hangt voor een groot deel af van de faciliterende condities. Zolang het lezen ze maar gemakkelijk gemaakt wordt, zijn deze jongeren nog wel geneigd een krant te lezen, ongeacht hun werkelijke interesse in de nieuwsonderwerpen.
De gratis krant is geen jong substituut van de betaalde krant, concludeert Wolswinkel. Gratis dagbladen worden niet zozeer uit interesse gelezen, maar vooral om er verspilde reistijd mee op te vullen. Een passieve motivatie dus. Daartegenover heeft de groep van lezers van een betaalde krant een actieve motivatie: zij maken daar bewust wél tijd voor vrij.
De masterthesis van Herman Wolswinkel (25) is getiteld: New Paper Reading: The Explaining Factors of Newspaper Reading of Young Adults

link: http://www.adformatie.nl/nieuws/bericht/jongvolwassene-leest-dagblad-om-tijd-te-doden

Advertenties
 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s