trends nieuwsconsumptie

Just another WordPress.com weblog

Artikel 7: NOS publiceert gelikte mobiele nieuwsontvanger december 3, 2008

Filed under: Artikelen Safiya Mamadu — 2008trendscv202a @ 1:55 pm

NOS publiceert gelikte mobiele nieuwsontvanger

 

4 juni 2008 – Door Erwin Boogert

 

Live de Tour de France via info graphics volgen, het laatste Journaal bekijken of surfen door publiekslieveling Teletekst. Dat kan met de mobiele nieuwsuitvanger die de NOS gisteren presenteerde.

 

Aan het einde van het Journaal van 8 uur gisterenavond kreeg de website van de NOS het ervan langs nadat de nieuwslezer kort berichtte over de lancering van NOS Mobiel. Dat is zowel een vernieuwde mobiele website alsmede een programma dat gratis naar de telefoon kan worden gedownload.

Mobiele bellers kunnen via de vernieuwde site en applicatie live nieuws, weer, verkeer en Teletekst raadplegen.

Tour in grafieken, Spelen in bewegend beeld

De software-applicatie onderscheidt zich van de mobiele site in het feit dat hij fungeert als ‘digitale tv-antenne’. In het programma zitten 3 videokanalen ingebakken: Journaal 24, Politiek 24 en een kanaal dat per evenement anders wordt ingevuld.

De NOS zal in de komende maanden uitvoerig verslag doen van het EK Voetbal en de Olympische Spelen. Nieuwsflitsen, samenvattingen maar ook live streams zullen behalve via internet ook direct toegankelijk zijn middels de mobiele telefoon. Van de Spelen kan de NOS 12 streams simultaan aanbieden. Voor het voetbal heeft het de mobiele rechten niet. De beelden worden, afhankelijk van de bandbreedte van de mobiele dataconnecties, aangeboden met 115 Kbps of 200 Kbps.

De Tour de France zal via info graphics in beeld worden gebracht.

Tour de France info graphics live op NOS Mobiel
Een kleine 2 miljoen Nederlanders die hun mobieltje nu daadwerkelijk gebruiken om te surfen, kunnen de nieuwsstroom van de NOS op hun toestel ontvangen. In totaal zijn circa 5 miljoen toestellen vanuit technisch oogpunt geschikt om de mobiele nieuwsvoorziening te ontvangen.

De belangrijkste reden voor consumenten om mobiel online te gaan, is om nieuws tot zich te nemen. Dat blijkt uit een onderzoek dat belangenvereniging Open Mobiel Internet later deze maand publiceert. De belangstelling voor mobiele nieuwsconsumptie groeide in 15 maanden met 269 procent. De nummer twee categorie, verkeersinformatie, groeide in die periode met 58 procent.

Simultaan tot 2.000 kijkers

Het gebruik van de mobiele site wordt via Nedstat Sitestat gemeten. Het Engelse Wecomm levert de statistieken van het gebruik van de applicatie. 

Hoeveel gebruikers de NOS verwacht, kan nieuwe media-man Roeland Stekelenburg niet zeggen. Hij heeft geen idee. Wel staat vast dat de site m.nos.nl maandelijks zo’n 100.000 pageviews oplevert.

De systemen van de NOS zijn erop ingericht dat er tussen de 1.500 en 2.000 mobiele surfers tegelijkertijd naar de mobiele video’s kijken. Stekelenburg: “Dat is eenvoudig op te schalen, indien nodig.”

De site en mobiele applicatie werden afgelopen half jaar ontwikkeld in samenwerking met Wecomm, Triple IT, Momac, eOffice en Omroep.nl. Laatstgenoemde nam het leeuwendeel van de financiering op zich.

NOS-directeur Gerard Dielessen: “Wat nieuwe media betreft vind ik het belangrijk om te werken volgens het principe ‘gissen en missen’. Je kúnt niet twee jaar in de tijd vooruit kijken. Dus af en toe zul je op je snufferd gaan.”

 

 

Andere publieke omroepen profiteren

De mobiele applicatie zal niet in de kluizen van de NOS blijven liggen. De architectuur ervan zal worden aangeboden aan andere publieke omroepen. Dat houdt in, dat er mobiele applicaties kunnen komen per omroep, maar ook rondom digitale themakanalen, Uitzendinggemist.nl. Er worden ook gesprekken gevoerd met regionale omroepen die belangstelling hebben voor de mobiele video- en tekstontvanger.

Directeur Dielessen is vooralsnog niet van plan de architectuur of broncode van de mboiele applicatie te delen met commerciële omroepen. Wel wordt er in het najaar een publieke bijeenkomst belegd waar de NOS zijn mobiele bevindingen uitvoerig uit de doeken zal doen. 

link: http://www.emerce.nl/nieuws.jsp?id=2576411

Advertenties
 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s