trends nieuwsconsumptie

Just another WordPress.com weblog

Nieuws via internet speelt een belangrijke rol in het dagelijks leven december 4, 2008

Filed under: Artikelen Judith van 't Kruijs — 2008trendscv202a @ 4:43 pm

Den Haag, 19 Februari 2008 /EZPress/ – Een ruime meerderheid (71%) van de internetgebruikers geeft aan dat internet een belangrijke informatiebron is om tot een mening te komen of een standpunt te bepalen over zaken als politiek en economie. Nieuwssites zitten dan ook in de top 5 van de meest bezochte informatieve sites. Meer dan tweederde (69%) van de gebruikers geeft aan dat zij websites als nu.nl en sites van papieren kranten gebruiken voor online nieuws. Men bekijkt dan vooral landelijk nieuws; voor regionaal en lokaal nieuws is doorgaans minder animo.

Dat blijkt uit een gebruikersonderzoek dat onderzoeks- en adviesbureau Dialogic onder meer in opdracht van het Stimuleringsfonds voor de Pers heeft uitgevoerd onder bijna 1.500 internetgebruikers.

Uit het onderzoek blijkt verder dat nieuws vrij vaak (37%) alleen nog maar via internet wordt bekeken. Nieuws door ‘gewone’ burgers of burgerjournalisten wordt door een derde gelezen, maar minder goed geacht dan nieuws door professionele journalisten. Ook is het merendeel van de gebruikers (70%) van mening dat websites inclusief videofragmenten niet perse betrouwbaarder zijn. Ongeveer de helft van de respondenten meent dat er geen verschil is in betrouwbaarheid tussen websites van bestaande kranten en nieuwssites zoals nu.nl.
Problemen ontstaan als via verschillende media tegenstrijdige beelden naar buiten komen. Er is ook behoefte aan informatie over de omgang met internet en aandacht daarvoor in het onderwijs.

Een samenvatting en het onderzoeksrapport met alle resultaten is te vinden op www.breedbandgebruiker.nl. Dit rapport geeft behalve inzicht in het gebruik van online nieuws, ook inzicht in thema’s zoals mediawijsheid, cultuur, winkelen, gezondheidszorgtoepassingen en gemeentelijke diensten.

//einde bericht

Bron: Stimuleringsfonds voor de Pers

Dit is een origineel persbericht. EZPress® News Distribution BV. www.ezpress.eu

Advertenties
 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s