trends nieuwsconsumptie

Just another WordPress.com weblog

Jongeren lezen gratis kranten uit verveling december 5, 2008

Filed under: Artikelen Vianne Snoeren — 2008trendscv202a @ 2:33 pm

De gratis kranten staan bekend omdat ze erg veel gelezen worden, opvallend vond ik het onderstaand artikel, waaruit blijkt dat jongeren puur uit verveling lezen. De reden waarom een persoon bepaalde kranten leest is erg belangrijk om te weten.

December 4, 2008 donderdag


Er bestonden al vermoedens, maar de Universiteit Twente heeft nu ook het bewijs geleverd: jongeren lezen in het openbaar vervoer gratis kranten omdat ze zich stierlijk vervelen.

‘En dus niet omdat ze erg geïnteresseerd zijn in de inhoud of de krant als medium hoog waarderen’, aldus Herman Wolswinkel (25). Voor zijn masterstudie psychologie legde hij een lijst voor aan 245 ‘jongvolwassenen’ (18-34 jarigen) met vragen over hun ‘krantleesgedrag’.

De gretigheid waarmee ze zich op de stations op gratis kranten storten, heeft weinig te betekenen, concludeerde Wolswinkel. ‘Ze pakken en lezen ze om wachttijd op te vullen in de trein of de metro. Hun nieuwsbehoefte speelt geen rol. Ze hebben op dat moment gewoon tijd over. De gratis kranten kunnen ook niet worden beschouwd als concurrenten van andere media.’ Aan welke gratis krant jongeren de voorkeur geven, heeft Wolswinkel niet onderzocht.

Uit het onderzoek blijkt volgens Wolswinkel verder dat jongeren nieuws willen horen en zien op het moment dat het hen uitkomt. ‘En dan willen ze het snel kunnen scannen. Een medium dat één keer per dag verschijnt, past niet meer bij de manier waarop jongeren over nieuws denken.’

De betaalde kranten hoeven de moed volgens hem niet op te geven. ‘De sites hebben toekomst. Maar de papieren krant verliest snel aan populariteit. Die heeft te veel beperkende eigenschappen. Voor jongeren is de krant geen mainstream-medium meer.’

Advertenties
 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s